Mikroskopování

Kvasinky

Kvasinky též kvasnice jsou nejvýznamnější jednobuněčné houbové organismy. Tyto organismy můžeme nalézt v půdě, na plodech i uvnitř těla rostlin a živočichů.

Buňka jednobuněčných hub má stejně jako buňka rostlinná buněčnou stěnu, a však nemá chloroplasty, proto neumí vytvářet organické látky. Kvasinka tedy patří mezi heterotrofní organismy. Rozmnožují se buď pohlavně, nebo nepohlavně. Nepohlavní rozmnožování je mnohem častější a nazývá se pučení. Během pučení se na mateřské buňce vytvoří pupen. Pupen se zvětšuje, a když je dostatečně velký, dojde k oddělení od mateřské buňky.

Typický proces pro kvasinky je kvašení, které patří k rozkladným procesům. Kvasinky nejčastěji vyvolávají alkoholové kvašení cukerných roztoků za vzniku oxidu uhličitého a alkoholu. Kvasinky se využívají k výrobě piva či vína. Déle se používají i při výrově kefírů, vitamínů B a bílkovin. 

Mikroskopování

Materiál: droždí, cukr

Pomůcky: mikroskop, podložní a krycí sklíčko, zkumavka, pinzeta, pipeta

Postup: Do zkumavky dáme malé množství droždí a cukru a zalila vlažnou vodou. Zkumavku zavřeme a dáme do tepla. Po hodině zkumavku otevřeme a pipetou nasajeme obsah zkumavky. Přeneseme na podložní sklíčko a zředíme trochu vodou. Nakonec přikryjeme krycím sklíčkem. Pomocí mikroskopu preparát sledujeme a zakreslíme. 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky