Mikroskopování
Kvasinky
Kvasinky též kvasnice jsou nejvýznamnější jednobuněčné houbové organismy. Tyto organismy můžeme nalézt v půdě, na plodech i uvnitř těla rostlin a živočichů.
Buňka jednobuněčných hub má stejně jako buňka rostlinná buněčnou stěnu, a však nemá chloroplasty, proto neumí vytvářet organické látky. Kvasinka tedy patří mezi heterotrofní organismy. Rozmnožují se buď pohlavně, nebo nepohlavně. Nepohlavní rozmnožování je mnohem častější a nazývá se pučení. Během pučení se na mateřské buňce vytvoří pupen. Pupen se zvětšuje, a když je dostatečně velký, dojde k oddělení od mateřské buňky.
Typický proces pro kvasinky je kvašení, které
patří k rozkladným procesům. Kvasinky nejčastěji vyvolávají alkoholové
kvašení cukerných roztoků za vzniku oxidu uhličitého a alkoholu. Kvasinky se
využívají k výrobě piva či vína. Déle se používají i při výrově kefírů,
vitamínů B a bílkovin.
Mikroskopování
Materiál: droždí, cukr
Pomůcky: mikroskop, podložní a krycí sklíčko, zkumavka, pinzeta, pipeta
Postup: Do zkumavky dáme malé množství droždí a cukru a zalila vlažnou vodou. Zkumavku zavřeme a dáme do tepla. Po hodině zkumavku otevřeme a pipetou nasajeme obsah zkumavky. Přeneseme na podložní sklíčko a zředíme trochu vodou. Nakonec přikryjeme krycím sklíčkem. Pomocí mikroskopu preparát sledujeme a zakreslíme.