Mikroskopování
Cibule
Cibule kuchyňská je rostlina dvouletá, patřící do čeledi amarylkovitých. Do celého světa se rozšířila z Asie. Nyní se pěstuje mnoho různých odrůd. Cibule se nejčastěji využívá v kuchyni při přípravě pokrmů.
Rostlina má mohutný stonek, který je dutý. Listy jsou
velice jednoduché se souběžnou žilnatinou, tudíž můžeme říci, že cibule je
jednoděložní rostlina. Má sukničitou cibuli, která je obalena suchými pochvami
listů. Při zkoumání cibule se nejčastěji používá vnitřní epidermis z dužnaté
suknice. Buňky jsou dlaždicově vedle sebe a jsou protáhlé. Uvnitř nich je jádro
s jadérkem, vakuola, která se rozprostírá skoro přes celou buňku a ostatní
pro buňku důležité organely.
Mikroskopování
Materiál: cibule kuchyňská
Pomůcky: mikroskop, podložní a krycí sklíčko, pipeta s vodou, skalpel, pinzeta
Postup: Pomocí skalpelu a pinzety stáhneme kousek vnitřního epidermisu z povrchu suknice cibule, který vložíme do kapky vody na podložním sklíčku. Po zakrytí krycím sklíčkem preparát pozorujeme pod mikroskopem.