Mikroskopování

Cibule

Cibule kuchyňská je rostlina dvouletá, patřící do čeledi amarylkovitých. Do celého světa se rozšířila z Asie. Nyní se pěstuje mnoho různých odrůd. Cibule se nejčastěji využívá v kuchyni při přípravě pokrmů.

Rostlina má mohutný stonek, který je dutý. Listy jsou velice jednoduché se souběžnou žilnatinou, tudíž můžeme říci, že cibule je jednoděložní rostlina. Má sukničitou cibuli, která je obalena suchými pochvami listů. Při zkoumání cibule se nejčastěji používá vnitřní epidermis z dužnaté suknice. Buňky jsou dlaždicově vedle sebe a jsou protáhlé. Uvnitř nich je jádro s jadérkem, vakuola, která se rozprostírá skoro přes celou buňku a ostatní pro buňku důležité organely. 

Mikroskopování

Materiál: cibule kuchyňská

Pomůcky: mikroskop, podložní a krycí sklíčko, pipeta s vodou, skalpel, pinzeta

Postup: Pomocí skalpelu a pinzety stáhneme kousek vnitřního epidermisu z povrchu suknice cibule, který vložíme do kapky vody na podložním sklíčku. Po zakrytí krycím sklíčkem preparát pozorujeme pod mikroskopem.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky